MENU

Golightly Landscape Architecture

Portfolio » Private Residence, Mountain Brook, Alabama

Highlights:

  • Brick and Limestone Detailing
  • Nicholas Brothers Planter Converted Fountain
  • Winter King Hawthorns

Partners:

  • Architects: Henry Sprott Long & Associates Architects
  • General Contractor: Francis A Bryant & Sons
  • Landscape Contractor: Green Again
  • Fountain Construction: Aquatic Gardens
  • Fountain Bowl: Nicholas Bros. Stoneworks
  • Sylvia Martin Photography

Details:

Golightly was asked to plan the garden spaces for this new construction French Normandy brick home with limestone detailing. By design, the development’s communal green space, shallow house setbacks, and brick sidewalks with tree lined streets left little room in the front of the home for garden space but provided ample room in the back for a private oasis. After we added hollies, boxwoods, carpets of Mondo, and a climbing rose above the front entrance we focused our attention on the back garden space.

The back garden space, a 75’ x 35’ rectangular space was surrounded with brick privacy walls as part of the development’s master plan. Architecturally, our goal was to physically and visually connect the screened porch, the kitchen, and the master bedroom to this space. Working closely with the client and interior designer, Mary Evelyn of Mary Evelyn Interiors, we developed a plan that divided the large rectangle into a hard and a soft terrace bordered in plantings to provide seasonal interest. Brick and limestone were pulled into these exterior spaces to compliment and extend the unique architectural detailing.

We used a limestone field bordered in brick to build the hard terrace adjacent to the screened porch and kitchen. Within the limestone terrace, we converted a Nicholas Brothers planter into a fountain within a circular basin set flush with the hard terrace and used St. Augustine lawn bordered in brick and limestone as the soft terrace. Four Winter King Hawthorns were installed to anchor the corners of the lawn terrace. Finally, large limestone pavers were set in the lawn and flanked by tree form hydrangeas within boxwood parterres to connect the hard and soft terrace.

We connected the lawn terrace to the side motor court by installing a small gravel path featuring an ornamental iron gate and limestone paver insets. For border plantings that surround both terraces, we used drifts of perennials, ornamental grasses, flowering shrubs, and spring bulbs that provide a tapestry of seasonal interest that unifying the hard and soft terraces.